I Sverige har vi en lag som gäller arbetstagare som är anställda av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. 2022 gjordes ändringar i lagstiftningen som bland annat innebär att den som hyrts in från bemanningsföretag över 24 månader ska erbjudas anställning i kundföretaget eller erhålla ett belopp motsvarande två månadslöner i kompensation från företaget som hyrt in arbetstagaren. Det har skrivits en del artiklar om detta, men ingen som handlar om redovisningsfrågan.
Text: Claes Eriksson och Lisa Levinsson.
Vad finns det då för redovisningsfråga kring detta? Den som nyttjar en person som är anställd på ett bemanningsföretag måste erbjuda denne person ett jobb när personen i fråga varit placerad hos kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en period om 36 månader. Om detta sker finns ingen direkt redovisningsfråga.
Enligt den så kallade uthyrningslagen kan däremot företaget i stället för att erbjuda anställning betala en ersättning till arbetstagaren som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner. Här uppkommer en affärshändelse som måste bokföras.
Skadestånd eller lön?
Den intressanta frågan ur ett redovisningsperspektiv är om detta ska ses som skadestånd eller lön. Beroende på hur man ser det ska beloppet presenteras i olika poster i en årsredovisning och rapporteras olika till statistikmyndigheten SCB.
Det som talar för att det ska ses som lön är att ersättningen ska deklareras till Skatteverket. Sociala avgifter ska redovisas, men ersättningen är däremot inte tjänstepensions- eller semesterlönegrundande.
Det som talar för att det ska ses som ett skadestånd är dels hur lagtexten är utformad (ersättning som motsvarar två för arbetstagaren aktuella månadslöner), dels att det egentligen inte har utförts något nytt arbete för ersättningen. Personen i fråga som får pengarna finns inte ens på det betalande företagets ordinarie lönelista. Det är till och med så att betalningen kan ses som ett sätt att köpa sig fri från att ha personen som anställd.
Även om personen i fråga aldrig varit anställd har arbete utförts åt den som betalar. Det torde i alla fall vara en sanning med modifikation att påstå att arbete inte har utförts när personen i fråga har varit på plats i 24 månader och företaget har betalat för det. Må vara som kostnad för inhyrd arbetskraft. Men ersättningen kan nästan liknas vid en personlig bonus. Den som erhåller ersättning ska också skatta för den under inkomst av tjänst.
Samtidigt är det så att om företaget väljer att anställa kommer lön att betalas som vanligt. Väljer företaget att betala ett belopp motsvarande två månadslöner kan inhyrningen av personen i fråga fortsätta. Det indikerar att det inte är fråga om lön.
Sammantaget är vår bedömning att mycket talar för att ersättningen bör ses som lön. Beloppet betalas till den individ som är inhyrd och inte till det företag som hyr ut personen. Det ska som sagt också beskattas som tjänst hos mottagaren.
Var ska beloppet bokföras?
BAS-kontoplanen har inte kompletterats med något nytt konto kopplat till en sådan här ersättning. Var det ska bokföras beror på hur man ser på klassificeringen.
Om vi utgår från att det är lön går det bra att använda ett befintligt konto för lön i kontoklass 7. Det går också att lägga upp ett nytt konto. Tänk på hur programmet kopplar när det gäller redovisning av lön och sociala kostnader och rapportering till SCB.
Ekonomisk-statistiska systemet
För SCB är det viktigt med jämförbarhet. Det innebär att det är optimalt om alla företag redovisar på samma sätt och att alla datakällor på så sätt också hänger ihop. SCB använder bl.a. AGI[1]– och SRU[2]-uppgifter från Skatteverket och uppgifter ur digitala årsredovisningar från Bolagsverket, förutom de uppgifter som företagen lämnar direkt till SCB. Uppgiftslämnarna hos företagen svarar på frågor i webbformulär på SCB:s hemsida och hämtar då bl.a. uppgifter ur löne- och redovisningssystemen. För att uppgifterna ska hänga ihop, behöver det som anses vara lön i en källa, redovisas som lön även i en annan källa. Det som tas upp som lön i AGI bör därför betraktas som lön även i redovisningssammanhang och därmed ingå i posten Personalkostnader i en resultaträkning i företagets årsredovisning.
För statistiken är dock grundprincipen att lön bör ”mötas” av en arbetsinsats. Ersättningen vi resonerar om här gör inte det. Det allra bästa hade därför varit om denna typ av ersättning särredovisades som lön för ej arbetad tid, för att kunna exkluderas för vissa syften i statistiken. SCB kan ändå göra bedömningen att ersättningen troligen inte kommer att leda till någon större påverkan på den officiella statistiken, som helhet.
Sammanfattning
Enligt vår bedömning ska ett belopp som betalas ut som ersättning till en inhyrd person som kompensation för att anställning inte erbjuds hanteras som lön. Det innebär att beloppet bör bokföras i kontoklass 7 när BAS-kontoplanen används. Det vore önskvärt om BAS förtydligade detta i stödlitteraturen i anslutning till konto för lön för ej arbetad tid.
Text: Claes Eriksson, Redovisningsexpert och Lisa Levinsson, Verksamhetsutvecklare
Claes Eriksson arbetar som redovisningsexpert hos Srf konsulterna. Claes är bland annat ledamot i Bokföringsnämnden, BAS styrelse och Srf konsulternas redovisningsgrupp.
Lisa Levinsson arbetar som verksamhetsutvecklare på avdelningen för datainsamling hos statistikmyndigheten SCB. Lisa är ledamot i BAS styrelse.
[1] Arbetsgivardeklaration på individnivå, AGI
[2] Standardiserade räkenskapsutdrag, SRU